Tuesday, 11 October 2016

Risiko Pemakanan Tidak Seimbang

Pemakanan yang baik , berdasarkan pemakanan sihat adalah satu faktor penting yang membantu kita untuk kekal sihat dan aktif.
Apa yang menyebabkan pemakanan yang tidak seimbang ?
Tabiat makan yang buruk termasuk terkurang atau terlebih makan , tidak mempunyai cukup makanan yang sihat kita perlu setiap hari, atau memakan terlalu banyak jenis makanan dan minuman yang rendah serat atau tinggi lemak , garam dan gula.
Tabiat makan yang tidak sihat boleh menjejaskan pengambilan nutrien kami, termasuk tenaga, protein , karbohidrat , asid lemak , vitamin dan mineral serta serat dan cecair.
Bagaimanakah pemakanan yang tidak seimbang kesan kepada kita?
Pemakanan yang tidak seimbang boleh menjejaskan kesihatan kita seharian dan kesejahteraan dan mengurangkan keupayaan kita untuk menjalani kehidupan yang menyeronokkan dan aktif.
Dalam jangka pendek , pemakanan tidak seimbang boleh menyumbang kepada tekanan, keletihan dan keupayaan kita untuk bekerja, dan dari masa ke masa , ini boleh menyumbang kepada risiko mendapat beberapa penyakit dan masalah kesihatan lain seperti:
  • ·         berat badan berlebihan atau obes

Walaupun mungkin ada beberapa faktor genetik yang terlibat , tetapi sebab-sebab utama mengapa ramai daripada kita menghadapi masalah berat badan berlebihan adalah makan makanan yang terlalu banyak atau makan makanan ringan tanpa kawalan. Selain itu, makan makanan atau minuman yang tinggi kandungan tenaga ( kilojoule ).
  • ·         tekanan darah tinggi

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan garam dan natrium yang tinggi serta pengambilan kalium rendah disebabkan oleh tidak makan buah-buahan yang cukup dan sayur-sayuran dan pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi .
  • ·         kolesterol tinggi

Makan terlalu banyak lemak tepu meningkatkan tahap kolesterol. Walau bagaimanapun , kajian telah menunjukkan bahawa mengurangkan lemak tepu dan menggantikannya dengan makanan sehari-hari yang mengandungi lemak lebih tak tepu boleh mengurangkan tahap kolesterol kami. Ini adalah mengapa ini adalah yang terbaik untuk menghadkan jumlah makanan yang kita makan yang mempunyai lemak tepu yang tinggi seperti butter, marjerin keras, daging lemak, produk daging, penuh lemak keju , susu, krim, yogurt, minyak kelapa, krim kelapa dan sebagainya.
  • ·         penyakit jantung dan strok

Mengehadkan jumlah lemak tepu dan trans yang anda makan adalah langkah penting untuk mengurangkan kolesterol darah dan mengurangkan risiko penyakit arteri koronari. Paras kolesterol darah yang tinggi boleh membawa kepada pembentukan plak dalam arteri anda, yang dipanggil aterosklerosis , yang boleh meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.
  • ·         diabetes jenis -2

Diabetes jenis 2 berlaku apabila pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau sel-sel tubuh menjadi kebal kepada insulin. Insulin adalah hormon yang dihasilkan dalam pankreas yang membolehkan glukosa (gula) untuk meninggalkan aliran darah dan memasuki sel-sel untuk digunakan sebagai bahan api. Kajian telah menunjukkan bahawa makan diet makanan yang tinggi kalori , makanan halus dan minuman, seperti soda atau jus buah-buahan, serta makan  buah-buahan mentah, sayur-sayuran, dan bijirin penuh yang terlalu sedikit boleh meningkatkan risiko penyakit diabetes jenis 2.
  • ·         kanser

Makan banyak daging merah atau daging diproses meningkatkan risiko kanser usus. Daging merah termasuk semua segar, cincang dan beku daging lembu , daging babi dan kambing. daging diproses termasuk ham, bacon dan sosej. Risiko kanser usus meningkat sebanyak lebih daripada satu perempat (28% ) bagi setiap 120g daging merah yang dimakan setiap hari, dan hampir satu per sepuluh (9% ) bagi setiap 30g daging diproses yang dimakan setiap hari.
  • ·         kemurungan


Semua gula halus menyebabkan paras glukosa darah kita menjunam, mengakibatkan mabuk gula yang mengganggu mood kita, habis tenaga kita, dan dikaitkan dengan tidur gangguan. Menurut beberapa pakar , walaupun hanya jumlah kafein yang sederhana tetapi ini juga boleh menyumbang kepada kemurungan dan kebimbangan. Kafein mengganggu tidur , menjadikannya lebih sukar untuk tidur dan tinggal tidur ; mereka gangguan menjejaskan mood. Ia boleh menyebabkan pergolakan , gegaran, dan cemas.

13 comments:

  1. nota yang bagus dan lengkap...saya suka.
    saya rasa ini nota paling padat...

    ReplyDelete
  2. Banyak informasi dan padat.

    ReplyDelete
  3. Nota yang padat dan lengkap serta mudah diingati dan dihafal , bolh dijadikan sebagai rujukan untuk membuat karangan berformat kan SPM

    ReplyDelete
  4. Sgt mudah difahami dan padat .. Bagus betul ada link cam ni πŸ‘

    ReplyDelete
  5. Thankyou admin😁....sgt membantu

    ReplyDelete
  6. Sangat membantu dan mudah saya fahami terima kasih

    ReplyDelete
  7. Hai admin mantap la πŸ‘πŸ˜²❤️

    ReplyDelete
  8. Nota ini sangat membantu saya dalam melengkapkan video pembentangan Gaya hidup sihat di kelas saya πŸ‘

    ReplyDelete
  9. Thank you fro the notesπŸ’œ

    ReplyDelete